08.25 (Sekmadienis)

„Humoro dirbtuvės“ su šiuolaikinio cirko kūrėjais Marija Baranauskaite-Liberman ir Marku Liberman.

Šiaulių dailės galerijoje vyks „Humoro dirbtuvės“ su šiuolaikinio cirko kūrėjais Marija Baranauskaite-Liberman ir Marku Liberman.

„Humoro dirbtuvėse“ iš arčiau susipažinsime su šiuolaikinio cirko užkulisiais, kursime ir veiksime, išmoksime keleto triukų! Renginys nemokamas. Registracija: https://forms.gle/ha3BThH83BsB5LoZA

Vieta: Šiaulių dailės galerija, Vilniaus g. 245, Šiauliai
13:00 - 15:00

Oleksii Karpovych fotografijų parodos atidarymas “Sugriauta Jaunystė“

"Sugriauta Jaunystė" - tai ukrainiečių fotografo Oleksijaus Karpovyčiaus darbų paroda, sukurta 2023 m. liepos mėn. "Artists at Risk" (AR) rezidencijos "Filmverkstaden" (Vaasa, Suomija) metu.

Pristatomas nuotraukų ciklas apima kelis Ukrainos miestus 2022 m. pavasarį ir žiemą, padarytus po to, kai 2022 m. vasario 24 d. prasidėjo visavertė Rusijos invazija į Ukrainą.

Jauna, nepriklausoma Ukraina sukūrė savo kultūrą, kalbą ir vertybes, tačiau Rusija nori sunaikinti šią šalį ir žmones, kurie jai priklauso.

Šis ciklas pasakoja apie pamatų praradimą, apie sugriautas saugumo iliuzijas, apie blogio sąvokos ribų išsitrynimą, apie bandymą suvokti tradicijų, miestų ir visko, kas susiję su praeitimi, naikinimą - apie tapatybę, kuri buvo susijusi su širdžiai brangiais žmonėmis ir daiktais, planais, bendruomenėmis. Buvo sugriautas jauniems žmonėms būdingas gebėjimas planuoti ateitį.

Per vieną dieną šalies gyvenimo būdas pasikeitė į tokį, kuriame atmetama praeitis ir ateitis, kuriame nuolat bandoma save sudėti į vieną visumą. Stengiesi, kartais sąmoningai, o kartais net mechaniškai daryti dalykus, kurie padėtų išsaugoti kažką vertingo iš praeities, kuri dabar atrodo kaip negrįžtamai išnykusi jaunystė, išsaugoti viltį, kad galėtum tikėti ateitimi.

Kartu tai ir vienybės metas, ir skausminga savęs, kaip bendruomenės, atmetusios savo klestėjimo idėją ir susitelkusios į konkrečius veiksmus - pagalbą ar kovą - dalies patirtis, suvokimas, kad svarbiausia užduotis - atkurti savo gyvenimą, nenuilstamai identifikuojant save kaip ukrainietį, priklausantį konkrečiai teritorijai ir kultūrai, ir kartu painiojantis, kaip kurti savo gyvenimą, savo vaidmenį kovoje ir savo vietą visuomenėje.

Neaišku, ar tai bus bandymas susigrąžinti prarastą gyvenimą, ar kurti naują veiklą, įpročius ir ryšius su žmonėmis, kurie liks gyvi. Kad ir kas tai būtų, Ukraina bus atkuriama nuo visiškai naujų atspirties taškų.

Vieta: Aušros al. 50, Šiauliai, Zubovų rūmai
16:00 - 18:00

Lesia Synychenko projekto atidarymas “ Saugumo teritorija: pasąmonės tyrinėjimas“

Šiame projekte gilinamasi į paslėptą vaikystės prisiminimų įtaką mūsų gyvenimui, dažnai veikiančią po mūsų sąmoningu suvokimu. Šią neapčiuopiamą paveldėtų emocijų sritį siekiu paversti matoma pasitelkdama tapybos ir siuvinėjimo priemones, sukurdama apsauginę erdvę, kuri kviečia žiūrovus įžengti į Saugumo Jausmą. Pakabintas ant lubų kaip palapinė audinys apgaubs žiūrovą, sukeldamas saugumo ir komforto jausmą. Audinį puošiančius gėlių motyvus įkvėpė mano pačios vaikystės prisiminimai apie miegą ant močiutės siuvinėtos pagalvės, nukelsiantys į ramybės ir taikos jausmą, kurį gali suteikti tik vaikystė. Žiūrovai, įžengę į šią erdvę, taip pat susidurs su mano darbais ant popieriaus iš serijos "Gėlių pasaulio žemėlapis", kurie kabo ant sienų ir vaizduoja mano įspūdžius apie gėles iš įvairių pasaulio šalių (Ukrainos, Lietuvos, Portugalijos). Šia instaliacija ir darbais tikiuosi prisiliesti prie nematomų jėgų, kurios formuoja mūsų gyvenimus, ir suteikti prieglobstį nuo pasaulio netikrumo.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba

Vieta: Aušros al. 50, Šiauliai, Zubovų rūmai
16:00 - 18:00

Daivos Šeibelienės ir Ramunės Bernotaitės fotografijų parodos atidarymas "Miesto miražai"

MIESTO MIRAŽAI

Kiekvieną dieną praeiname gatve stebėdami įvairius miesto ritmo virpesius.

Stebime formas, detales, visumą, besikeičiančią šviesą. Dažnas savaip įsivaizduoja, mato ir pajaučia. Vienam tai pasakų miestas, kitam svajonių ar stebuklų miestas.

Šiuose Miesto miražuose linkime atrasti savo miestą. Atpažinti jį detalėse, daugiasluoksniškume, netikėtuose rakursuose.

Tebus atradimų miestas.

Daiva Šeibelienė

Ramunė Bernotaitė

Vieta: Aušros al. 50, Šiauliai, Zubovų rūmai
16:00 - 18:00

Žanetos Bytautienės fotografijos parodos atidarymas „Muzikos spalvos“

„Muzikos spalvos“

Kviečiame jus į magišką kelionę per muzikos pasaulį parodoje „Muzikos spalvos“, kur kiekvienas kadras užfiksuoja gyvą energiją, jaudulį ir emocijas, kurie susilieja į nuostabią spalvų, šviesų ir garsų simfoniją.

Šioje parodoje pristatoma kolekcija fotografijų, kurios užfiksuoja gyvus koncertų momentus ir atskleidžia muzikos spalvingą dvasią. Kiekviena nuotrauka pasakoja savo unikalią istoriją.

Vieta: Aušros al. 50, Šiauliai, Zubovų rūmai
16:00 - 18:00

Editos Aleksandravičienės fotografijų parodos atidarymas "Kosmosas tavo namuose".

KOSMOSAS TAVO NAMUOSE

KOSMOSAS, kuris supa tave ir mane, kartais yra arčiau, nei mes galvojame. Jis beribis, materialus ir kintantis.

TAVO galvoje nuolat sukasi kitoniškos mintys ir žmonės dažnai kartoja: „išprotėjai, tu gal iš kosmoso?“.

NAMUOSE mes visi turime daugybę materijos, kurią naudojame buityje.

KOSMOSAS TAVO NAMUOSE – tai žvilgsnis į buities pasaulį kitomis akimis, konceptualiai pateikiant įprastus buities daiktus fotografijose.

Išvertus iš graikų kalbos, kosmosas reiškia puošmeną, tvarką ir visatą. Šiame žvilgsnyje pro objektyvo skylutę jūs rasite grožio ir bjaurasties, tvarkos ir chaoso, išvysite visatą, kurią mato mano žvilgsnis. Čia tiesiog kažkoks kosmosas mano galvoje ir namuose.

Nepatikėsite, bet visa tai galima rasti kiekvieno mūsų namuose!

Aut. Edita Aleksandravičienė

Vieta: Aušros al. 50, Šiauliai, Zubovų rūmai
16:00 - 18:00

Fotografijos namų bildukai pristato parodą "Vasaros nuotaikos ir nuotykiai"

Nuotraukos sukurtos vasaros fotostovyklose, kuriose gali sutikti fėją ir raganą, velnią ir angelą, pelkių monstrą ir gražuolę, Neptūną ir undinę, vilkų tramdytoją ir miškinį...

Vieta: Aušros al. 50, Šiauliai, Zubovų rūmai
16:00 - 18:00

Simultanas, šachmatai su V.Čmilyte

Registracija žaisti simultaną: kinoklubas@splius.lt

Vieta: Botanikos sodas, VUŠA, Paitaičių g. 4
16:00 - 18:00

Menininkės Marijos Baranauskaitės-Liberman pasirodymas „Sofos Projektas”

Šiaulių dailės galerijoje vyks menininkės Marijos Baranauskaitės-Liberman pasirodymas „Sofos Projektas”. Renginys nemokamas. Vietų skaičius ribotas. Registracija: https://forms.gle/bjYthzKjF61ZCfPG6. „Sofos projektas“ – tai specialiai sofoms skirtas spektaklis. Marija Baranauskaitė-Liberman, įkvėpta

atsirandančių pasirodymų, skirtų augintinių ar augalų suformuotai publikai, žengia dar vieną žingsnį toliau: visame pasaulyje ji rengia pasirodymus žiūrovams be jokios sąmonės – sofoms. Šiuo metu tokiai objektų auditorijai skirtų festivalių (kol kas) nėra. Tad šio pasirodymo metu klounė iš Lietuvos kviečia pasinerti į savo avangardinį tyrimo procesą. Jis yra tiek pat tarpdisciplininis, kiek ir kūrybinis. Norima apsvarstyti platų klausimų spektrą: Kokius santykius žmonės gali užmegzti su sofomis? Kuo sofos skiriasi nuo žmonių? Ir: ar apskritai reikia sąmonės, kad būtum žiūrovas ar atlikėjas, o jei taip, tai kiek?

Marija Baranauskaitė-Liberman – pirmoji lietuvė, baigusi klounų teatro studijas tarptautinėje Philippe'o Gaulier klounų mokykloje Prancūzijoje. Prieš tai ji baigė šiuolaikinio šokio studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Nuo 2013 m. ji dirba profesionalia atlikėja ir menininke, taip pat veda kūrybines dirbtuves. Ji yra organizacijos "Red Noses Clowndoctors" aktorė, taip pat šios organizacijos meno vadovė (2018-2020 m.). Marijos praktika orientuota į nežmogiškąjį šiuolaikinio cirko elementą.

Vieta: Šiaulių dailės galerija, Vilniaus g. 245, Šiauliai
18:00 - 20:00

Socialinės-kūrybinės dirbtuvės „KILOWAC VII“ atidarymas

Kilowac dalyviai: Paulina Simutytė, Deimantė Kiesutė, Fedir Alexandrovich, Yevheniia Hryhoryan, Mila Cheprasova, Adomas Petrauskas.

Vieta: Aušros al. 50, Šiauliai, Zubovų rūmai
19:00 - 20:00

„KILOWAC VII“ ir Parodų atidarymo progos koncertas

Koncertuos „Keista Bjauri Žuvis“ - Aistės Kalvelytės (būgnai) ir Juliaus Čepukėno (elektronika)

eksperimentinės muzikos duetas.

Vieta: Aušros al. 50, Šiauliai, Zubovų rūmai
20:00 - 22:00

Biologo, stambiųjų plėšrūnų tyrėjo Petro Adeikio paskaita „Stambieji plėšrūnai - sveikos ekosistemos dalis“

Biologo Petro Adeikio paskaitoje sužinosite kaip gyvena Šiaulių krašto vilkai, lapės ir lūšys, kada Šiaulių miškuose apsigyvens meškos ir iš kur Šiaulių pietiniame rajone atsirado didieji apuokai. P.Adeikis savo tyrimams naudoja dronus. Nemažo dėmesio susilaukė jo iniciatyva dronų ir termovizorių pagalbą gelbėti jaunus stirniukus šienapjūtės metu. Renginiu metu žiūrėsime įdomiausius vaizdo įrašus iš lektoriaus archyvo.

Vieta: Botanikos sodas, VUŠA, Paitaičių g. 4
20:00 - 21:30